Haveforeningen Dano - Vores Portal

Danos begyndelse

Af Dagny Winther

Kolonihaveforbundet havde lejet et stykke jord ude ved volden i Rødovre af maskinfabrikken Dano, som lå ude i Bagsværd. Da haveforeningen Valdemarslund, som lå ved Tuborgvej, blev nedlagt i 1940, fik de tilbudt et stykke jord i Dano. Så de fleste, der kom i Dano i 1940 kom fra Valdemarslund, så de kendte hinanden derfra.

Der er fundet et billede som menes at stamme fra kolonihaven Dano.
Den der boede i haven bestyrede marktenteriet (købmanden) i 1940-1945? Mandens navn er Peter Olaf Olsen.

De flyttede derud med deres kolonihavehuse, nogle af husene derfra står stadig i Dano. Den mand vi købte have nr. 48 af i 1942 kom også fra Valdemarslund, men der var ikke hus på jorden og den var ikke gravet, men der var plantet 6 frugttræer som vi skulle betale, og 1/2 års leje, vi betalte leje af jorden 45 kr. 2 gange om året.

Det var ude på landet dengang, Dano var omgivet af gartnerier og gårde og køerene stod ude på marken. Fra Rødovrevej var Jyllingevej en smal vej, der sluttede ved Danos låge, som gik på tværs af Jyllingevej. Der var kun 2 udgange fra Dano dengang og den anden låge stod ved have 1. Derfra var der en sti ned til Ejbyvej og der lå en gård på hver side af stien.

Vi havde ikke el, vi havde petroleumslamper og primus når vi skulle lave mad. Vand havde vi henne i krogen, hvor vi var 4 haver om en hane, men det var hyggelig, for så mødte man gerne nogen og fik en sludder.

Jorden var lejet til 1960, men i 1949 tilbød Dano os at købe jorden, det var mange penge dengang, hvor de fleste kun havde en lille ugeløn på 49 kr. det var 1 kr. i timen. Dengang var det kun manden der tjente penge,kun få kvinder arbejde ude. Så der skulle mange forhandlinger til før det gik iorden, vi fik et lån, for vi betalte renter og afdrag indtil 1971, hvor vi betalte restbeløbet.

Vi fik først el i 1963, vi skulle selv grave den dybe rende, inden de kom fra el-selskabet og lagde kabler ned og så skulle vi selv dække det til igen, nu kunne vi få køleskab og el-apparater i køkkenet så det var rart.

Jeg har været med til alle jubilæer: Først 2 års stiftelsesfest, så 5 års stiftelsesfest, så 10 års jubilæum med stor fest, hvor alle børnene var inviteret med. Derefter 25-40-50 og 60 års jubilæum, 70 år når jeg ikke da jeg bliver nød til at sælge haven, men jeg har haft 67 gode år i Dano.

Dagny Winther
Have 48